You are Kazakhstani and South Korean/Japanese/Chinese businessmen at the Food Production Conference in Astana. Discuss the possibilities of future collaboration in the food industry.
- I can say that the development of the food industry in our country in Kazakhstan is now particularly relevant.Analysis of the structure of exports shows that the largest share of exported products falls on flour, cereals, including rice, fish and fish products. The leading position in the food industry, we have a dairy industry. In the milling industry, the largest volume of production fell on vegetable flour, from cereals and mixtures thereof.We occupy the 5th place in the world in terms of pasture resources. The pasture area in Kazakhstan is more than 182.2 million hectares or 70%. So increase the competitiveness of domestic organic products can implement the certification system for organic production, recognized in developed countries.In order to increase the volume of production and improve the quality of the meat and dairy industry, it is necessary to actively develop seed forage. Meanwhile, I would like to say, as noted in the "Strategy - 2050", Kazakhstan has a great potential for creating a feed base for world-class livestock.Preservation of tax benefits, subsidies and low-interest loans can effectively contribute to achieving a high level of competitiveness.In order to support the Kazakhstani food producers, it is necessary, through the adoption of regulatory and legal documents, to reduce the cost of production.Perfection of production technologies. It is necessary to improve food production technologies.It is also necessary to increase the availability of educational and consulting services for all groups and categories of agricultural producers. Well, Development of perspective branches of agroindustrial complex. It is necessary to concentrate on the development of promising branches of the agroindustrial complex, which will enable the republic to provide domestic demand and export agricultural products to foreign markets.Thus, the world leadership of Kazakhstan in the production of wheat and wheat flour, the provision of land resources, the high potential for production and export of organic products represent significant opportunities for the development of the Kazakh food industry.
In East Asia , the leading place in the food industry is occupied by the processing of grain and oilseeds, which give the most important food products. We focus mainly on the consumer products. Rice-cleaning production in East Asia is the largest in the world. Oil production produces a variety of vegetable oils, the most common of which - peanut, rapeseed, cotton, soy. These 4 types of oils constitute 9/10 of all consumed edible oils in the country. Some of them are exported. But the main raw material, in my opinion, is sugar cane, which has long been cultivated in the country. From it, 4/5 of all sugar is produced. East Asia is the birthplace of tea. Tea industry is one of the oldest in the country. And now tea remains an important export commodity for us. Unlike other countries producing tea in East Asia, not only the usual black, but also various grades of green tea are produced.
Развитие пищевой промышленности у нас в Казахстане в настоящее время особо актуально.
Анализ структуры экспорта показывает, что наибольшая доля экспортируемой продукции приходится на муку ,крупу, включая рис , рыбу и рыбные продукты. Лидирующую позицию в пищевой отрасли, у нас занимает молочная промышленность. В мукомольной промышленности наибольший объем производства пришелся на муку растительную, из зерновых культур и смеси из них.
Я считаю, что пищевая промышленность Казахстана находится в относительно стабильном состоянии, но требует дальнейшего развития, повышения конкурентоспособности и экспортного потенциала.
Мы занимаем 5-е место в мире по размерам пастбищных ресурсов. площадь пастбищ в Казахстане составляет более 182,2 млн. гектаров или 70%. Повысить конкурентоспособность отечественных продуктов органического производства может внедрение системы сертификации органического производства, признанной в развитых странах мира.
В целях повышения объемов производства и улучшения качества мясной и молочной промышленности, необходимо активно развивать семеноводство кормовых. Между тем, хотелось бы сказать, как отмечено в «Стратегии – 2050», у Казахстана есть большой потенциал для создания кормовой базы животноводства мирового уровня.
Сохранение налоговых льгот, предоставление субсидий и низкопроцентных кредитов может эффективно способствовать достижению высокого уровня конкурентоспособности.
С целью поддержки казахстанских товаропроизводителей пищевой промышленности необходимо, посредством принятия нормативно-правовых документов, снизить себестоимость продукции.
Совершенствование технологий производства. необходимо улучшать технологии производства пищевой промышленности.
Также необходимо повысить доступность образовательных и консультационных услуг для всех групп и категорий сельхоз товаропроизводителей.
Развитие перспективных отраслей АПК. Необходимо концентрирование на развитии перспективных отраслей АПК, которые позволят республике обеспечить внутренний спрос и экспортировать сельскохозяйственные товары на внешние рынки.
Таким образом, мировое лидерство Казахстана в производстве пшеницы и пшеничной муки, обеспеченность земельными ресурсами, высокий потенциал производства и экспорта органической продукции представляют значительные возможности для развития казахстанской пищевой промышленности.
В Китае ведущее место в пищевой промышленности занимают переработка зерновых и масличных культур, дающих важнейшие продукты питания. Мы ориентируется в основном на потребителя продукции. Рисоочистительное производство у нас в Китае - самое крупное в мире. Маслобойное производство выпускает разнообразные растительные масла, самые распространенные из которых - арахисовое, рапсовое, хлопковое, соевое. Эти 4 вида масел составляют 9/10 всех потребляемых пищевых масел в стране. Часть их экспортируется. Но Главным сырьем, на мой взгляд, остается сахарный тростник, который издавна возделывается в стране. Из него вырабатывается 4/5 всего сахара. Китай - родина чая. Чайная промышленность относится к числу старейших в стране. И в настоящее время чай остается важным экспортным товаром для нас. В отличие от других стран-производителей чая в Китае вырабатывается не только обычный черный, но и различные сорта зеленого чая.