Сколько белка нужно съедать в день

АВТОР: Екатерина Максимова

Диеты с повышенным содержанием белка в последнее время приобретают все большую популярность. Считается, что он способствует снижению чувства голода и быстрому насыщению. Белки являются основным компонентом, который организм использует для построения, обновления и регенерации тканей (в особенности мышечной и костной). Знаете ли вы, какое количество белка необходимо потреблять ежедневно для нормального функционирования организма и почему это так важно?

Для того чтобы рассчитать индивидуальную потребность в белке нужно определить приблизительный уровень физической активности:

· сидячий (к примеру, у офисных работников);

· активный (есть время на занятия спортом);

· спортивный (регулярные занятия спортом);

· регулярное выполнение тяжелых физических нагрузок (бодибилдинг и т.д.).

Потребность в белках рассчитывается исходя из веса в фунтах (то есть массы в килограммах, разделенной на 0,454). В первом случае (сидячий уровень активности) это число надо умножить на 0,4, во втором – на 0,6, в третьем – на 0,75, в четвертом – на 0,85.

Продукты по возможности должны содержать все девять незаменимых (основных) аминокислот (они не синтезируются в организме, но необходимы для его нормального функционирования). Они содержатся в мясе, рыбе, яйцах и соевых продуктах. К прочим ценным источникам относятся лосось, мясо индейки, баранина и бобовые. Фрукты, овощи и зерновые содержат не все незаменимые аминокислоты, но при правильном их комбинировании можно получить полноценный обед.

http://vitaportal.ru/pitanie/zdorovoe-pitanie/skolko-belka-nuzhno-sedat-v-den.html

Over to you

1. Digestion is the mechanical and chemical breakdown of large food molecules into smaller components that are more easily absorbed into a blood stream. What happens to the food once you eat it? Can you describe the process of digestion? Mind all four steps (1. ingestion, 2. mechanical and chemical breakdown, 3. absorption and 4. egestion). Use the picture and the information in ex. 7.

2. Some people see a great benefit eating 6 small meals, at around 3 hours interval, to be in a good shape. However, many people still claim that it is better to eat the traditional breakfast, lunch and supper. What is it better for you? Is it better to eat three large meals, restraining yourself the rest of the day, or are smaller meals, with healthy snacks, the way to go? What do you think? Give your reasons.

3. Find Russian equivalents of these English saying and proverb: Live not to eat, but eat to live. The belly carries legs. Do you agree with them? Give scientific reasons, using the information of this unit.

4. Prepare a presentation on the topic being discussed.

Writing

What is the most important macronutrient for our body: carbohydrate or protein? Which of them contributes the most to our overall health? Can we live and stay healthy without eating protein foods or food containing carbohydrates? Write an essay about pros and cons of each macronutrient.

THE BASICS OF FOOD (2)

Vocabulary

1. Match the words with their definitions:



1) fat (n.) ['fæt] a) provide with something needed or wanted
2) via ['vaɪə], ['viːə] b)substance which people eat
3) nutrition (n.) [njuː'trɪʃ(ə)n] c) the process of providing or obtaining the food necessary for health and growth
4) cause (v.) [kɔːz] d)an inorganic substance needed by the human body for good health
5) mineral (n.) ['mɪnərəl] e) make (something, especially something bad) happen
6) fiber (n.) ['faɪbə] f) a substance that flows freely but is of constant volume, having a consistency like that of water or oil
7) soluble (adj.) ['sɒljʊb(ə)l] g) allow food or drink to enter the body, usually by swallowing
8) take in (phr. v.) [ˌteɪk 'ɪn] h) (of a substance) able to be dissolved, especially in water
9) liquid (n.) ['lɪkwɪd] i) dietary material containing substances such as cellulose and pectin, which are resistant to the action of digestive enzymes
10) bran (n.) [bræn] j) add one or more essential nutrients to a food to make it healthier or stronger
11) foodstuff (n.) ['fuːdstʌf] k) by means of, with the aid of
12) supply (v.) [sə'plʌɪ] l) a natural oily substance occurring in animal bodies, especially when deposited as a layer under the skin or around certain organs
13) fortify (v.) ['fɔːtɪfaɪ] m) the outer skin of grain that is left when the grain has been used to make flour
14) lean (adj.) [liːn] n) having little or no fat

Listening & Watching

Наши рекомендации