Идентификация географической принадлежности мяса и икры по данным масс-спектрометрического и хроматографического анализа
Секция 1
Аналитическая химия
УСТНЫЕ ДОКЛАДЫ
ANALYSIS OF TOTAL FISH LIPIDS,CLASSES AND FATTY ACID COMPOSITION FROM KENYAN FRESH WATERS
Magu M.
Multimedia University College of Kenya
Nairobi, Kenya.
first-year PhD student.
Научный руководитель: Keriko
Many societies are becoming more and more reliant on natural products as opposed to synthetic products. Because of many benefits; helps to reduce the attack by diseases such as coronary heart diseases, high blood pressure and other diseases that result from excessive consumption of foods containing high cholesterol levels. This study focused at documenting information regarding fish lipids contents and classes including the nutritional data from various commercial fish species found in Kenyan freshwaters. This information is important in characterization and classification of fish in biology and other related fields of studies. It is also crucial in determining which species and in which environment can high quality nutritious fish be found. Kenya has a long coastal strip, inland lakes and rivers, which provide the necessary sources of the various aquatic natural products. A total of twelve fish species were sampled from all regions as follows: two from Lake Turkana (Tilapia and Mudfish), six from Lake Victoria (Tilapia, Nile perch, Mudfish, Catfish, Labeo and Bonny fish) and four from river Tana (Tilapia, Choka, Labeo and Bonny fish) and their total lipid contents and lipid classes were analyzed. The mean lipid contents ranged between 0.4 – 4.7 % for the fishes from Tana River, 0.6 – 38.8 % for the fishes of Lake Victoria and 3.5 – 14 % for the fishes of Lake Turkana. TAG was the dominant lipid class ranging between 0.03% for Labeo fish of Tana River and 10.08 % for Labeo fish of Lake Victoria. These were followed by the
phospholipids (PL) such as the PE ranging between 0.03% for tilapia fish of Tana River and 3.64 % for Labeo fish of Lake Victoria while PC ranged between 0.02 % for tilapia of Tana River and 0.73 % of catfish of Lake Victoria. In conclusion, most of the freshwater fishes found in Kenya have relatively high total lipid content hence can be used to suppress cardiovascular diseases due to benefits associated with this fish lipids. Consequently, all fish muscle tissue contained both neutral and polar lipids mainly triacylglycerides (TAG) and phospholipids (PL). The neutral lipid classes of all the twelve fish species under study were quite low as compared with the phospholipids classes. It is recommended that intake of fishes with high levels of total lipids due to it nutritional and beneficial effects associated with them.
ИДЕНТИФИКАЦИЯ ГЕОГРАФИЧЕСКОЙ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ МЯСА И ИКРЫ ПО ДАННЫМ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЧЕСКОГО И ХРОМАТОГРАФИЧЕСКОГО АНАЛИЗА
Абраменкова О.И.,1 Тертьяков А.В.2,Подколзин И.В.3
1Федеральный центр охраны здоровья животных,
Владимир, Россия.
Молодой учёный.
2Федеральный центр охраны здоровья животных, Владимир, Россия. Молодой учёный.
3Владимирский государственный университет, Владимир, Россия. Аспирант 2г.
Научный руководитель: Амелин В.Г.
При решении задач идентификации фальсификации пищевой продукции в данной работе предложено установление микроэлементного состава с использованием МС-ИСП, сравнительный анализ масс-спектров и профилей распределения элементов-маркеров в исследуемых объектах, а также их отношений, и выявление следов специфичных органических загрязнителей методом ГХ. Данные масс-спектрометрического анализа применимы в качестве критерия идентификации, так как отвечают требованиям типичности для конкретного вида продукции (микроэлементный состав является трудно фальсифицируемым), объективны и сопоставляемы, проверяемы и трудны для фальсификации, так как единство геохимических факторов сохраняется на достаточно небольших по площади территориях, а хроматографический анализ в
данном случае позволяет сопоставлять результаты в случае применения искусственных нетипичных для региона кормовых добавок, агрохимикатов и лекарственных препаратов [1].
Процесс формирования элементного химического, органического состава тела рыб и икры определяется химическим составом водной среды и корма; зависит от физиологического состояния рыб и межорганного перераспределения элементов в соответствии с потребностями обмена веществ; зависит от биогеохимической обстановки в конкретном регионе. Различие между икрой (живой рыбы) Магаданской и Сахалинской областей ярко выражено в качественном (и количественном) составе группы редкоземельных элементов: Sm, Eu, Tm, Gd, Dy, Tb, Yb, Lu, а также Hf, Te, Bi, In и Be.
Литература:
[1] Franke B.M., Gremaud G., Hadorn R., Kreuzer M. Eur. Food Res. Technol. 221, 493 – 503 (2005)